Friday, April 20, 2007

Roy Hargrove in the house!

donderdag 19 april, Porgy en Bess, Terneuzen

Roy Hargrove, trompet en flügelhorn; Justin Robinson, altsax; Gerald Clayton, piano; Danton Boller, bas; Montez Coleman, drums.


Roy Hargrove heeft een verrassend energiek nieuw kwintet. Altsaxofonist Justin Robinson is geen onbekende; hij speelde ook mee bij eerdere concerten en op Roy's laatste CD Nothing Serious. En de in Utrecht geboren pianist Gerald Clayton is ook een bekende. Hij speelt als 'Easy To Love'-bandlid met Roberta Gambarini en is de 22-jarige zoon van bassist John Clayton (zie het fameuze Alexander Clayton Hamilton Trio op 19 november 2006 te gast bij Porgy en Bess) en neef van saxofonist Jeff Clayton. Muziek met de paplepel ingegeven dus. Bassist Danton Boller is een nieuw gezicht, hij speelde met Willie Jones III (de 'oude' drummer van Roy) en Ron Blake in zijn eigen trio. Ook Montez Coleman (speelde o.m. met Phil Woods) was voor mij een nieuweling die niet teleurstelde (behalve dan dat de meeste foto's bewogen waren!) en hij sloeg letterlijk zijn drumstel aan flarden. Roy die, als ik de tel niet ben kwijtgeraakt, inmiddels voor de twaalfde keer in "Ternoezn" speelde is kind aan huis en speelde sinds begin jaren 90 in verschillende samenstellingen. De laatste twee keer was dat met zijn "hard groove" formatie RH Factor. Legendarisch was ook zijn concert in 1997 met de afro-cuban band Crisol.

In tegenstelling tot de concerten met RH Factor staan er nu stoelen. Echt gemakkelijk is het niet om stil te zitten. Behalve dan bij de prachtige ballads waarbij Roy zijn trompet omruilt voor de flügelhorn en op de hem bekende wijze soleert en het publiek ademloos laat genieten. De vijf heren spelen twee lange sets en een flinke toegift. De toegift (the thursday friday saturday sunday blues) had wat Roy betreft nog wel een uurtje door kunnen gaan, maar zijn bandleden gaven andere signalen af en zo eindigde dit concert om ca. 1 uur. Toen ik om 2 uur het pand verliet was Roy nog "in the house".

Zie ook Keep Swinging Blogspot van Hans Koert
met dank voor de after-party-foto.


Klik HIER voor een fotoverslag Eddy Westveer

Photo Search by Google

On Flickr you can find more of my photos
Google

Contact

Quotes

  • "Jazz is not dead, it just smells funny!" (Frank Zappa)

North Sea Jazz Festival 2006

North Sea Jazz Festival 2006
Leela James