Monday, May 5, 2008

2e Jazz Middelburg

9 tot en met 12 mei 2008 (Pinksterweekend), diverse lokaties Middelburg

De kick-off van het tweede International Jazz Festival Middelburg vond al een maand eerder (8 april) plaats met het John Scofield Trio en de ScoHorns; bedoeld als warmmakertje voor het festival en ook publicitair een goede keuze.

Maar de vrijdag voor Pinksteren opende Rita Reys het festival in dezelfde Stadsschouwburg pas echt. De 83-jarige Lady of Jazz kan het nog steeds. Haar timing is nog als vanouds alleen moet ze qua volume wel wat inleveren. Ondertussen begint in de stad Midddelburg op diverse podia (en dat is bij sommige kroegen wel wat veel gezegd) ook muziek te klinken. Zo speelt o.a. de Zeeuwse Sessie Band (met o.m. de drie broers Van der Feen, Eric Heijnsdijk, Ben Boogaard en Sjaak Lammers) en Not James Dean. Het bleef nog lang lekker in het zwoele Middelburg.


Ook de zaterdagmiddag op diverse plaatsen in de stad jazz. Daarna verplaatst het echte festivalgebeuren zich voor de avond naar het ruime en besloten Abdijplein. Drummer Bobby Previte bijt daar met zijn New Bump de spits af. Met een op vibrafoon excelerende Bill Ware en een ogenschijnlijke rustige Ellery Eskelin op tenorsax bracht hij voornamelijk werk van zijn nieuwe CD Set the Alarm for Monday. Brad Jones vult met zijn stevige baslijnen verder de ritmesectie aan. Daarna is het de beurt aan Archie Shepp met zijn mannen. Shepp die als een mopperende ontevreden muzikant het van fraai licht en geluid voorziene podium betreedt, zet een memorabel concert neer. Naast zijn karakteristieke saxofoongeluid laat hij zich ook niet onbetuigd achter de zangmicrofoon. Even lijkt het alsof de gelijke rechten voor de mens nog opnieuw bevochten moeten worden. Zijn van Black Power doorspekte Mama Rose ontbreekt hier niet.


Op zondagavond mag Panchito de sfeer opwarmen met haar latin-jazz. Zij doen dat ondanks wat personele wijzigingen in de bezetting uitstekend. Maar er wordt toch gewacht op de topper van de avond: E.S.T.


Het Esbjörn Svensson Trio had zich voorafgaand mediterend op het concert voorbereid. Als in extase werden aan één stuk door prachtige muziekstukken uitgevoerd, waarvan het publiek ademloos wist te genieten. Esbjörn Svensson versmolt met zijn piano en ging op in de klanken. Hij trakteerde na een staande ovatie met een toegift.


Maandagmiddag waande Eric Vloeimans zich al in het buitenland. Op deze mooie Pinksterdag mocht hij de dag openen met zijn Gatecrash. "Lounge, electrische Miles Davis, klanklandschappen, gelaagde jazz, het komt allemaal voorbij" was aangekondigd. Mooier kun je het niet samenvatten.

Je hoeft geen jazzliefhebber te zijn om de Koning van de Funk te kunnen waarderen. Met zijn retestrakke band zet Maceo Parker een show neer van meer dan twee uur en sluit hij de middag èn het festival af.


Het festival trok in totaal ca. 5.000 bezoekers. En ofschoon de organisatie gehoopt had op wat meer mag men toch tevreden zijn. Op naar het 3e Jazz Middelburg!


Foto's van het festival HIER

Photo Search by Google

On Flickr you can find more of my photos
Google

Contact

Quotes

  • "Jazz is not dead, it just smells funny!" (Frank Zappa)

North Sea Jazz Festival 2006

North Sea Jazz Festival 2006
Leela James