Friday, May 23, 2008

The Hague Jazz

The third edition of The Hague Jazz was with about 24.000 visitors succesful. Only three years ago there was on the same location the North Sea Jazz Festival with 70.000 visitors. They have their third edition this year in Rotterdam.
De derde editie van The Hague Jazz op 23 en 24 mei is een doorslaand succes geworden, aldus de organisatie. In totaal hebben bijna 24.000 bezoekers het festival in het World Forum te Den Haag bezocht. Hoogtepunten waren de optredens van Nile Rodgers & Chic, JazzKamikaze, McCoy Tyner & Joe Lovano, Wende Snijders, Hiromi Uehara's Sonicbloom (foto onder), Luisito, Barbara Hendricks, Caroline Henderson, Sean Jones en het emotionele afscheidsconcert van de bijna niet meer tot optreden in staat zijnde 76-jarige Miriam Makeba.

Het jonge festival The Hague Jazz heeft een vaste plek op de internationale jazzagenda verworven. De eerste festivaldag (vrijdag 23 mei) is bezocht door 10.800 bezoekers, de tweede (zaterdag 24 mei) door liefst 12.800 bezoekers. Vantevoren is het maximum aantal bezoekers op 25.000 vastgesteld, zodat gesproken kan worden over een zo goed als uitverkocht evenement.
Het succes van deze editie van The Hague Jazz is het bewijs dat de Nederlandse muziekliefhebber het festival definitief als een prominent evenement heeft omarmd, en een risicovolle programmering met veel debutanten wel degelijk aanslaat bij een groot publiek. Ook vanuit met name de Verenigde Staten en Duitsland weten de jazzliefhebbers het festival te vinden. Opvallend is dat ruim veertig vertegenwoordigers van platenmaatschappijen het festival hebben bijgewoond, waaronder de uit de Verenigde Staten overgekomen directie van de toonaangevende jazzlabels Heads Up en Telarc.
De massale toeloop op 24 mei heeft de festivalleiding doen besluiten om komend jaar het Dakterras in ere te herstellen. Door ook het Gemeentemuseum bij het festival te betrekken, ontstaat meer loopruimte, waardoor een zo optimaal mogelijk zitcomfort en meer bewegingsvrijheid voor de bezoekers wordt gegarandeerd.

Komend jaar vindt het festival op 22 en 23 mei plaats in het World Forum. Overwogen wordt om een derde dag aan het festival toe te voegen. De formule van het festival, een uitgekiende balans tussen publieksfavorieten, grote jazznamen, jong Nederlands talent en internationale artiesten die hun debuut in Nederland maken, gekoppeld aan een lage toegangsprijs, wordt gecontinueerd. Ook de tot een spraakmakend eendaags festival uitgegroeide Warming Up – met dit jaar gratis concerten van o.a. Hans Teeuwen, Wicked Jazz Sounds, JazzKamikaze, David Orlowsky’s Klezmorim en Gare Du Nord – komt komend jaar terug op 20 mei.
Een fotoverslag van dit festival vind je HIER

Photo Search by Google

On Flickr you can find more of my photos
Google

Contact

Quotes

  • "Jazz is not dead, it just smells funny!" (Frank Zappa)

North Sea Jazz Festival 2006

North Sea Jazz Festival 2006
Leela James