Monday, April 23, 2007

Zeeuwse zonen

zondag 22 april, Porgy & Bess, Terneuzen.Laurens Joensen, gitaar, zang;
Jet Stevens, bass;
Arno Francke, piano;
John Engels, slagwerk;
Arno Krijger, hammondorgel;
Friso van Wijck, slagwerk;
Rik Mol, trompet;
Paul van der Feen, altsaxofoon;
Frank van den Berge, electrische piano, zang;
Jan Menu, tenor- en baritonsaxofoon.In het kader van het 50-jarig jubileum van jazzclub Porgy en Bess had het plan post gevat om een éénmalig concert te organiseren met muzikanten uit de regio. Het uitgevoerde plan resulteert in een 10-koppige formatie. Het thema Zeeuwse Zonen kent twee uitzonderingen. Er is één Zeeuwse dochter, Jet Stevens, die tevens haar debuut maakt op dit podium. En geheel zonder Zeeuwse wortels, slagwerker John Engels, wilde er gewoonweg bij wezen omdat hij hier ook al 50 jaar komt. Hij nam natuurlijk zijn prachtige drumstel mee naar Terneuzen.

Ondanks het losse en vrijmoedige karakter van deze zondagmiddag lag er een goed plan met een concrete speellijst aan het fundament van het concert. Zanger-gitarist Laurens Joensen (spreek uit Jo-ènsen) introduceert de muzikanten één voor één aan en slaat een brug tussen de diverse concertonderdelen met luchtige interviews. Na de inleiding worden er twee werken gespeeld van pianist Arno Francke.

 • It's me (tsè kikkut)
 • Stella by Artois
Vervolgens worden er twee composities gespeeld van saxofonist Paul van der Feen (foto hier linksboven). Het eerste nummer schreef hij na een concert van Wayne Shorter te hebben bijgewoond. Bij het tweede nummer (speciaal geschreven voor dit concert) wordt de sierlijkheid van een traditioneel Zeeuws bakkersproduct vorm gegeven: het klinkt lekker, maar niet kleverig!
 • Eferata
 • Zeeuwse bolus

Daarna is het de beurt voor een diepte-interview met zanger/pianist Frank van den Berge (beter bekend als Frank Montis). Hij leerde als 15-jarige bij wijze van spreken piano spelen in Porgy en Bess en groeit uit tot de Georgie Fame van Terneuzen. En zoals velen heeft hij een speciale band met gastvrouw, barvrouw en manager Maja. Zijn inbreng in de speellijst is als volgt.

 • A Facade
 • Dusky Bar
 • Zonder titel
Arno Krijger doet het zoals bekend met handen en voeten. Geroemd worden zijn fameuze baspartijen op het Hammond. Onlangs nog was hij te gast in Carnegie Hall in New York en vandaag in Porgy en Bess.
 • Moontrain
 • Caravan
Heavy-metal band, jazztrio, dialectband en klassiek, Friso van Wijck doet het allemaal. Vanmiddag deelt hij het slagwerkveld met John Engels. Soms simultaan en met ogenschijnlijke souplesse geregeld ook in combinatie samen. Twee nummers van Friso waarbij de drums de boventoon voeren. Het tweede is een vrije improviatie uitsluitend voor drums.
 • Cat
 • Improvisatie voor 2 drumstellen
Laurens Joensen (foto rechts) bracht onlangs CD "Zeeuw in Zuid" uit. Op de CD speelt Jan Menu mee. De samenwerking is ontstaan vanuit een toevallige ontmoeting met een pintje in de hand in een Amsterdamse kroeg. Zijn bossa-nova wordt uitgevoerd om vooral zijn schoonvader (John Leddy) te plezieren, waarin een prachtig duet met Jan Menu op baritonsax. Vervolgens een ode aan Maja en zijn muzikale inbreng aan de playlist wordt afgesloten met een onvervalste reggae.
 • Zeeuwsvlaamse bossa-nova
 • Barvrouw Maja
 • Watercloset
Het laatste nummer wordt aangekondigd door Jan Menu. Een nummer dat in honderden uitvoeringen op duizenden podia is uitgevoerd. Op het podium van Porgy en Bess in een oorspronkelijke uitvoering zoals ooit bedacht. Als afsluiter en uitsmijter de jubileum-song van Maikel Harte (a.k.a. Heimwee Maik) volgt de ode aan oprichter Frank Koulen, in Terneuzen bekend als "de neger".
Klik HIER voor een fotoverslag van Eddy Westveer.

Voor meer informatie over de bandleden: website Porgy en Bess

Photo Search by Google

On Flickr you can find more of my photos
Google

Contact

Quotes

 • "Jazz is not dead, it just smells funny!" (Frank Zappa)

North Sea Jazz Festival 2006

North Sea Jazz Festival 2006
Leela James